Bestyrelsesarbejdet i institutionsbestyrelsen
Som det fremgår af Aalborg Kommunes ”Håndbog i bestyrelsesarbejde” er det overordnede formål med bestyrelser herunder dagtilbuds- og institutionsbestyrelser, at:
- Sikre udvikling og trivsel for alle børn, der er indskrevet i dagtilbuddet.
- Sikre at forældre og medarbejdere bliver medinddraget i forhold, der vedrører og som har betydning for dagtilbuddet/ institutionen. Det kan f.eks. være ved ansættelse af nyt personale.
- Styrke dialogen og samarbejdet mellem forældre, medarbejdere og ledelse.
Institutionsbestyrelsen består af forældre, medarbejdere og leder for den enkelte institution. Der vælges institutionsbestyrelse for et år ad gangen. I Dagtilbud Vejgård følger det kalenderåret.
Kursus i bestyrelsesarbejde
Hvert år i november afholdes et kursus om bestyrelsesarbejdet, hvor nyvalgte institutionsbestyrelsesmedlemmer i Dagtilbud Vejgård mødes på Nørresundby Gymnasium og gennemgår et introduktionsforløb til arbejdet i institutions- og dagtilbudsbestyrelserne.
Formålet hermed er at klæde medlemmerne på til arbejdet i bestyrelsen, samt give medlemmerne en klarhed over, hvad der er bestyrelsens arbejdsopgaver og beslutningskompetencer. Herved sker en forventningsafstemning ml. forældre, medarbejdere og leder.
Der er i Aalborg Kommune udarbejdet ensartet intro-materiale, videoer med mere om at sidde i en institutionsbestyrelse.
Institutionsbestyrelsens beslutningskompetence
Til forskel fra andre bestyrelser kan institutionsbestyrelsen ikke træffe mange direkte beslutninger på institutionens vegne, men derimod få medindflydelse ved at udforme og fastsætte fokusområder for det pædagogiske arbejde. Desuden kan institutionsbestyrelsen deltage i drøftelser af den generelle pædagogiske praksis i børnehaven, være nysgerrig på dagligdagen og komme med kvalificerende input til de pædagogiske læringsmiljøer til glæde for alle institutionens børn.
I børnehaven Lundsgårdsgade inddrages institutionsbestyrelsen desuden i planlægningen af arrangementer – for eksempel til den traditionsrige høstfest.
Institutionsbestyrelsen træffer hvert andet år afgørelse om, hvorvidt institutionen skal omfattes af den kommunale frokostordning eller ej.
Tavshedspligt
Man skal være opmærksom på som medlem i bestyrelsen, at man kan komme i besiddelse af fortrolige oplysninger, som omfattes af tavshedspligten. Alle medlemmer af bestyrelsen skal underskrive en tavshedserklæring. Denne er også gældende, efter man er trådt ud af bestyrelsen.
Ved brud på tavshedspligten kan dette være strafbart efter Straffelovens §152.
Læs mere om bestyrelsesarbejdet i håndbogen på Aalborg Kommunes hjemmeside.